مراسم شصتمین سالگرد انجمن صنفی دفاتر سفر و گردشگری ایران
این مراسم که با حضور چهره های شاخص از قبیل معاون رئیس جمهوری و ریاست محترم سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری جناب آقای علی اصغر مونسان و وزیر محترم راه و شهرسازی جناب آقای عباس آخوندی ، رئیس کمیته اقتصادی مجلس شوای اسلامی جناب آقای پور ابراهیمی ، رئیس محترم سازمان هواپیمایی آثای عبادزاده و مدیر عامل محترم هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران سرکار خانم دکتر شرفبافی و رئیس محترم انجمن جناب آقای حرمت الله رفیعی و جمع از فعالان حوزه گردشگپری و مدیر عاملان شرکت های خدمات مسافرتی برگزار گردید .
در این جشن چهره های جوانی چون جناب آقای امین عباسی بعنوان مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت خدمات مسافرتی و گردشگری ایروناسیر و جناب آقای مسعود سرخه ای به عنوان یکی از بازرسان انجمن صنفی دفاتر سفر و گردشگری تهران هم به چشم میخورد .
مراسم با اجرای جنای آقای مدرس مجری توانمند و محبوب و اجرای قطعه ای از موسیقی خواننده محبوب آقای بهنام رئیسی شروع شد و برای متحول شدن فضای همایش دعوت از کمدین آقای بابک رفیعی ایده مناسبی برای این جشن بود .
سخنان جناب آقای حرمت الله رفیعی ریاست محترم انجمن صنفی
حرمتالله رفیعی رئیس هیئتمدیره انجمن دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی در این مراسم عنوان کرد: شرایط دفاتر خدمات مسافرت هوایی بسیار نابسامان است. زمانی که آقای جهانگیری معاون محترم ریاست جمهوری عنوان میکنند باید به هر فعال اقتصادی ارز تعلق بگیرد چرا این صنف را نادیده میگیرند؟ ما باید درب این دفاتر را ببندیم، این یعنی نوعی مقابله.
وی در ادامه خطاب به مسئولان حاضر در این مراسم عنوان کرد که برای ما هیچگونه ارزی در نظر گرفته نشده است. او ادامه میدهد: برای یک مسافر که قرار است به خارج از کشور برود از چند ماه قبل باید هتل تهیه شود و این مسافر نیاز به پرواز دارد. این ارز باید از چه منبعی برای مسافر تهیه شود؟ در پاسخ به این درخواست عنوان میکنند که نباید به خارج از کشور بروید برای چه باید ارز را از کشور خارج کرد!؟ مگر نه اینکه قرآن ما 14 مرتبه بهکرات دستور داده است که سفر داشته باشید؟
رفیعی با عنوان اینکه دولت میگوید برای چه باید 11 میلیون مسافر از کشور خارج شود، توضیح داد: این آمار درست نیست؛ ما حدود 8 تا 9 میلیون مسافر خروجی داریم که از این تعداد بیش از 4 میلیون زائران عتبات عالیات هستند. از این تعداد باقیمانده حدود 1 میلیون نفر بازرگانان و تجار هستند، آیا برای جامعه 80 میلیونی ایران 3 میلیون گردشگر که به خارج از کشور مسافرت میکنند باید دغدغه تخصیص ارز داشته باشیم؟ این در حالی است که در کشورهای دیگر برای شهروندان خود برای اینکه به سفر بروند بودجه تخصیص داده میشود.
او با بیان اینکه آمارها حاکی از آن است که 5 میلیون مسافر ورودی داریم، خاطرنشان کرد: این تعداد گردشگری که وارد کشور میشوند با خود ارز میآورند. ما صنعتی هستیم که بار بر روی دوش دولت نداریم، صنعت گردشگری صنعتی ارزآور است. بیش از 100 هزار نفر در این صنف مشغول به کار هستند اگر تعداد تور گردانان، هتلداران و ... را نیز به این آمار اضافه کنیم تعداد شاغلان در این صنعت رقم بسیار بالایی خواهد شد.
رفیعی رئیس هیئتمدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران با اظهار به اینکه چیزی حدود 1 میلیون نفر از این صنعت ارتزاق میکنند، تصریح کرد: بانکهای کشور که تحریم هستند و نمیتوانیم جابهجایی ارز داشته باشیم، صرافیها که اجازه فروش ارز را ندارند. دولت یا به ما بگوید که ما صنعت را تعطیل کنیم یا اینکه با ما همکاری داشته باشند.
وی خطاب به مسئولان دولتی عنوان کرد که ما را بهعنوان قویترین کارشناس خودتان بدانید و در ادامه سخنان خود افزود: ما در انجمنی که مدعی هستیم 60 سال قدمت داریم چیزی از دولت نمیخواهیم فقط کمک کنید که ما بتوانیم ارزآوری داشته باشیم و این صنعت تعطیل نشود.
این فعال گردشگری با اعلام اینکه دوایر دارایی و مالیاتی کمر دفاتر مسافرتی را شکستهاند، افزود: اگر دوایر مالیاتی ما تصور میکنند که دفاتر خدمات مسافرتی بهحق گزارش نمیدهند باید عرض کنم که سیستم بهقدری شفاف است که چنین چیزی امکان ندارد.
رفیعی بابیان اینکه عموم دفاتر گردشگری دولتی زیانده هستند در همین راستا بهترین راهکار واگذاری این حوزه به بخش خصوصی است، عنوان کرد: در بحث واگذاری امور به بخش خصوصی سازمان هواپیمایی کشوری گام مثبتی را برداشته است، اواخر سال گذشته انجمن تفاهمنامهای را با سازمان هواپیمایی کشوری به امضا رساند مبنی بر اینکه بخش عمدهای از کارهایی که در این سازمان انجام میشد مانند رسیدگی به شکایات، بازرسیها، تشکیل پرونده و ... بهجز صدور پرونده به انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی واگذار کردند و تقاضای ما نیز از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری هم این است این بخش از امور کارها را به بخش خصوصی واگذار کنند.
او در ادامه سخنرانی خود به سایتهای غیرقانونی فعال در حوزه گردشگری اشاره کرد و گفت: برای حل این معضل بایستی راهکار اتخاذ شود. شاید بسیاری باور نکنند که حتی در فلافل فروشیها تور مالزی و بلیت هواپیما به فروش میرسانند. چه کسی بایستی جلوی آنها را بگیرد؟
سخنرانی رئیس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشکری جناب آقای مونسان
«گردشگری، از بزرگترین صنعتهای جهان امروز بهشمار میرود و همه کشورها برای رشد بیشتر و اشتغال به این صنعت روی آوردهاند و روزبهروز در حال گسترش هستند و خصوصاً برای کشورهای در حال رشد مانند کشور ما صنعت گردشگری اهمیت دوچندانی پیدا کرده است.»
او افزود: «خوشبختانه ایران برای گردشگران کشوری جذاب، متنوع و بکر است و چنانچه مزیتها و ظرفیتهای آن بهدرستی شناسایی و شناسانده شود، همه اشکال گردشگری در آن بهصورت متوازن و متناسب پا میگیرد و شکوفا میشود. شاید کمتر کشوری در جهان یافت شود که بهواسطه جاذبههای فرهنگی و تاریخی از موقعیت و مزیتهای ایران برای گردشگری برخوردار باشد.»
مونسان با بیان اینکه عمده گردشگرانی که به کشور ما میآیند گردشگران فرهنگی و تاریخی هستند، گفت: «این موضوع بهنظر من ظرفیت بزرگی است که میتواند به ما کمک کند چراکه ما هم یک کشور بزرگ و فرهنگی هستیم.»
او افزود: «در ایران بیش از 30هزار اثر تاریخی، فرهنگی و طبیعی در فهرستهای آثار ملی ثبت شده است، ضمن اینکه 22 اثر تاریخی فرهنگی و طبیعی و ۱۳ اثر میراث ناملموس کشورمان در فهرست میراث جهانی ثبت شده و میتواند بهعنوان سرمایهای عظیم موجب رونق و توسعه گردشگری شود.»
کسب درآمد از طریق گردشگری حتی در استانهای محروم
مونسان گفت: «گردشگری علاوه بر کسب درآمدهای اقتصادی و ایجاد اشتغال، فرصتی مغتنم برای معرفی ارزشهای فرهنگی و جایگاه سترگ ایران در تمدن و تفکر بشری است. فعالیتهای شما مدیران صنعت گردشگری در بخش خصوصی باعث شده است تا شاهد درآمدزایی در بخشهای مختلف باشیم و بهعنوانمثال در همین تعطیلات نوروز حتی در برخی از استانهای محروم بیشترین درآمدزایی از طریق گردشگری حاصل شد که ادامه این روند جلوگیری از مهاجرت و حتی مهاجرت معکوس را بهدنبال دارد.»
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری افزود: «این در حالی است که امنیت یکی دیگر از دستاوردهای گردشگری است و هرجا رونق گردشگری را شاهد هستیم شاهد امنیت نیز هستیم.»
نگاه مثبت دولت به گردشگری
معاون رئیسجمهوری در ادامه با بیان اینکه گردشگری نباید با بیم و تردید دنبال شود، افزود: «در صحبتهایی که با اعضای هیئت دولت داشتم آنها نیز اعتقاد داشتند که گردشگری میتواند به رونق اقتصادی کمک کند و روزی کشور به جایگاهی خواهد رسید که به این حوزه توجه خواهد شد.»
مونسان به حمایتهای رئیسجمهوری و اعضای دولت از صنعت گردشگری اشاره کرد و گفت: «در دولت تنها نیستم و خوشبختانه تمام اعضای دولت به این حوزه توجه دارند و اقداماتی که در دولت آقای روحانی انجام شده است بینظیر است خصوصاً در حوزه زیرساختها در پنج سال اخیر اقدامات بسیار خوب و بینظیری انجام شده است.»
او در ادامه با اشاره به صحبتهای دکتر روحانی در مراسم افتتاحیه «تبریز 2018» گفت: «رئیسجمهوری در این مراسم علاوه بر پرداختن به دروغ ایرانهراسی به تشریح مبانی تقویت روابط با سایر کشورهای مختلف و توسعه حوزه گردشگری پرداخت.»
مونسان گفت: «موضوع دیگری که آقای روحانی در تبریز به آن اشاره کرد توجه به گردشگری ورودی است، درست است که متناسب با جاذبههای گردشگری ایران و آثار فرهنگیتاریخی تعداد گردشگران ورودی به کشورمان کم است، اما اعتقاد من این است که تعداد گردشگران خروجی نیز از ایران زیاد نیست و به اینکه هرچه مشکل ارزی است به این موضوع ربط داده شود اعتقاد ندارم.»
انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی یک ظرفیت بزرگ است
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در ادامه با اشاره به جلسه دو هفته پیش با انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی گفت: «در این جلسه نیز اعلام کردم که این انجمن یک ظرفیت بزرگ است و همه باید کمک کنیم تا هم گردشگری داخلی تقویت شود و هم تورهای ورودی به کشور افزایش یابد تا درآمدزایی بیشتری نصیب کشور شود.»
او گفت: «نقاط بینظیری در کشور وجود دارد که چون بهخوبی برای مردم کشورمان معرفی نشده است، برخی از افراد این جاذبهها را در خارج از کشور دنبال میکنند؛ بنابراین درخواست من از همه افراد این است که کمک کنند تا شاهد توسعه و رونق صنعت گردشگری در کشور باشیم.»
مونسان افزود: «نگاه مثبت دولت به این صنعت انصافاً تغییرات شگرفی را به دنبال داشته است و در پنج سال گذشته این صنعت در حوزه زیرساخت جهشهای بسیار خوبی را داشته است و اکنون صنعت گردشگری در سند چشمانداز نظام و برنامه ششم توسعه بهعنوان پیشران اقتصاد دیده شده است.»
او گفت: «در زمینه سرمایهگذاری نیز فرصتی طلایی برای این صنعت از طریق منابع صندوق توسعه ملی، منابع اشتغال پایدار روستایی، اشتغال فراگیر، تسهیلات رونق تولید (سامانه بهینیاب) و منابع تبصره 18 لایحه بودجه 97 بهوجود آمده است.»
او افزود: «در حال حاضر 1700 پروژه در دست ساخت داریم که عمدتاً غیردولتی است و امید داریم با همکاری بخشهای مختلف 1250 پروژه که نیمی از آنها هتل و تأسیسات اقامتی است بهمرور به بهرهبرداری برسد.»
تأمین ارز از طریق دفاتر خدمات مسافرتی
مونسان در بخش دیگری از صحبتهای خود به موضوع ارز اشاره کرد و افزود: «درباره موضوع ارز باید بگویم که مدل جدیدی بسته شده است که البته دولت نیز قبول دارد که این مدل که در شرایط خاص بسته شده نواقصی دارد و در همین خصوص با معاون اول رئیسجمهوری صحبت کردم و با دستور دکتر جهانگیری به رئیسکل بانک مرکزی مقرر شد که در جلسهای با حضور معاون گردشگری سازمان میراثفرهنگی و معاون بانک مرکزی این مسئله موردبررسی قرار گیرد.»
او افزود: «این جلسه امروز برگزار شد و بر اساس تصمیمی که در این جلسه اتخاذ شده است مقرر شد تمام ارز مسافرتی از طریق دفاتر مسافرتی تأمین شود.»
مونسان در ادامه به تعداد گردشگران خروجی اشاره کرد و افزود: «بر اساس آمارها حدود 9میلیون گردشگر خروجی داریم که نیمی از آنها زائران عتبات عالیات هستند و ارزبر نیستند.»
او گفت: «موضوع مالیات یکی دیگر از موضوعات مهم مرتبط با صنعت گردشگری است که خوشبختانه بر اساس تصمیم نمایندگان مجلس مقرر شد نرخ ترجیحی ارزش افزوده از 9درصد به 3درصد در بخش هتلی کاهش یابد و امیدواریم بتوانیم با همکاری مجلس این موضوع را به دفاتر خدمات مسافرتی نیز تعمیم دهیم.»
معاون رئیسجمهوری گفت: «همه باید کمک کنیم تا قیمت تمامشده را چه در تورهای ورودی و چه در گردشگری داخلی کاهش دهیم که اگر همه زنجیره صنعت گردشگری به هم کمک کنیم این موضوعات نیز قابلحل است.»
او خطاب به مدیران دفاتر خدمات مسافرتی افزود: «با کمک شما که بازوان اجرایی ما هستید میتوانیم کار کنیم و ایام خوبی را برای صنعت گردشگری رقم بزنیم و در پایان دولت دوازدهم شاهد ارتقای جایگاه صنعت گردشگری باشیم و اعتقاد دارم این مقطع زمانی مقطع مهم و فرصت تاریخی است تا صنعت گردشگری از این فرصت بهره ببرد.»
سخنان وزیر راه و شهرسازی جناب آقای عباس اخوندی
او افزود: «اتفاقات بزرگی در صنعت حملونقل از طریق آیتی رخ داده است و فکر میکنم در حال حاضر بخش عمدهای از بلیتهایی که تهیه میشود، دیگر از طرق آژانسها صورت نمیگیرد و حتی علاوه بر صنعت هوایی بخش عمده بلیتهای اتوبوس و قطارها نیز از طریق آنلاین تهیه میشود و کارکرد تأمین بلیت در حوزه آژانسها تا حد زیادی مفهوم خود را از دست داده است؛ بنابراین نکته مهمی که وجود دارد این است که آژانسها چه ارزش افزودهای دارند و چه خدمتی را برای مردم خلق میکنند؟»
آخوندی افزود: «شاید چالش اصلی آژانسها نحوه تعریف این خدمت و ارزش افزودهای است که به مردم ارائه میکنند و مردم را قانع میکنند تا به آنها مراجعه کنند.»
عمده گردشگران ورودی به ایران، فرهنگی هستند
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: «عمده گردشگرانی که به ایران میآیند، گردشگران فرهنگی است که این گردشگران علاقهای به فهم فرهنگ ایران دارند، تصور من این است که فردی که به ایران سفر میکند تمایل دارد که یک فهم از ایران بهدست بیاورد و برای ما فرصت ایجاد میکند و اگر اشتباه متوجه شود، میتواند برای ما یک تهدید باشد.»
او افزود: «در برگزاری تورهای گردشگری ورودی باید تورها را با مفهوم حوزه تمدنی ایران تعریف کنیم که در این صورت باید بتوانیم یک حملونقل آسان و روان با کشورهای حوزه تمدنی ایران داشته باشیم. درحالیکه این حملونقل در حال حاضر وجود ندارد.»
آخوندی گفت: «اگر قرار است در صنعت گردشگری یک جهش داشته باشیم باید همه افرادی که دستاندرکار هستیم رویکردمان را تغییر دهیم از من که در صنعت حملونقل فعالیت میکند تا فردی که کار ویزا را انجام میدهد تا سایر بخشها باید بتوانیم رویکرد را تغییر دهیم.»
تسهیل حملونقل در حوزه تمدنی ایران
وزیر راه و شهرسازی افزود: «در شبکههای جدیدی که قرار است ایجاد کنیم باید تغییر رویکردی نسبت به شبکههای پیشین ایجاد کنیم که بتواند حوزه تمدنی ایران را در بر گیرد. بنابراین توصیهای که دارم و آمادهایم در وزارتخانه در این خصوص سرمایهگذاری کنیم، تسهیل حملونقل در حوزه تمدنی ایران است.»
او در بخش دیگری از صحبتهای خود به حوزه بازآفرینی شهری و نقش آن در صنعت گردشگری اشاره کرد و افزود: «یکی از روشهای خوب برای بازگرداندن زندگی به حوزههایی که ارزش میراثی و فرهنگی و معماری دارند، حوزه تورگردانی است و آماده هرگونه همکاری در این خصوص هستیم. قطعاً هتلهای لوکس جای خودشان را دارند، اما شما بهتر از من میدانید کسی که به ایران سفر میکند بیشتر تمایل دارد ایران را بشناسد و شناخت ایران با اقامت در هتلهای لاکچری محقق نمیشود و رفتن در دل جامعه ایران برای گردشگران خارجی جذابیت بیشتری دارد.»
آخوندی گفت: «دولت برای جذب ثروت بیشتر تمایل به جذب گردشگر دارد تا خارج شدن گردشگر. وزارت راه و شهرسازی آماده هرگونه همکاری است و در این میان درخواست من این است که در برگزاری تورهای گردشگری خارجی به حوزه تمدنی ایران بیشازپیش توجه شود.»
سخنان رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی جناب آقای محمد رضا پور ابراهیمی
درآمدهای گردشگری، جایگزین درآمدهای نفت
محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این مراسم گفت: «روند فعالیتهای اقتصادی در کشور ما در سالیان متمادی مبتنی بر درآمدهای غیرعملیاتی بوده است که این درآمدها به دلیل پایانپذیری منابع و نیز مسائل منطقهای تحت تأثیر قرار میگیرد.»
او افزود: «یکی از مسائلی که اخیراً در مجلس و دولت موردتوجه قرار گرفته است توجه به درآمدهای پایدار و غیرنفتی مانند صنعت گردشگری است.»
این نماینده مجلس افزود: «اگر میخواهیم برای صدها و هزاران نفر از جوانان اشتغال ایجاد کنیم برای ایجاد هر شغل در صنایع بزرگ گاه به یکمیلیارد تومان نیاز داریم و در صنایع متوسط حداقل 100میلیون تومان برای ایجاد هر شغلی نیاز داریم اما صنعت گردشگری ظرفیت بسیار مناسبی برای ایجاد اشتغال با سرمایهگذاری اندک است که یک ویژگی بسیار مهم است.»
پورابراهیمی در ادامه گفت: «امروز اعتقاد ما در مجلس این است که این ظرفیت را به یک اتفاق مثبت تبدیل کنیم تا حوزه گردشگری سهم مشخصی را در حوزه خدمت ایفا کند و لازمه این موضوع تدوین یک سند جامع است.»
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به سوابق فعالیتهای مونسان در منطقه آزاد کیش افزود: «بعد از انتصاب آقای مونسان بهعنوان معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با توجه به سوابق مدیریتی ایشان در منطقه آزاد کیش از این انتصاب بسیار خوشحال شدم و در جلسات اولیه با رئیس سازمان میراثفرهنگی مقرر شد موضوعات مرتبط با این سازمان علاوه بر کمیسیون فرهنگی در کمسیون اقتصادی نیز پیگیری شود و در اولین روزهای فعالیت دولت دوازدهم نشست مشترک کمیسیون اقتصادی با هدف بررسی مأموریتهای سهگانه سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری برگزار کردیم.»
پورابراهیمی در ادامه گفت: «در طرح اشتغال روستایی 12هزار میلیارد تومان به این حوزه اختصاص یافته است که با توجه به حضور آقای مونسان بهعنوان یک فرد مدیر و مدبر در سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری از این رقم، 2400میلیارد تومان به این سازمان در دو حوزه صنایعدستی و گردشگری اختصاص یافته است.»
او در ادامه گفت: «خوشبختانه مجلس برای حمایت هرچه بیشتر از صنعت گردشگری اقدامات خوبی را در دست اقدام دارد که از آن جمله میتوان به کاهش نرخ ترجیحی ارزش افزوده در بخش هتلداری از 9درصد به 3درصد، موضوعات مرتبط با ارز و... اشاره کرد.»