اگر میخواهید به یک جای چشم گیر و تاریخی سفر کنید ما به شما حمام شیخ بهایی را پیشنهاد میکنیم که جاذبه گردشگری خیلی خاصی را دارد این بنای تاریخی در زمان دوره صفوی است که در تاریخ ۲۹ تیر ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۰۶۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. این بنا در میان مسجد جامع و هارونیه در بازار کهنه، نزدیک بُقعه معروف به «درب امام» واقع شدهاست. به واسطه ویژگی منحصربهفرد خود با افسانهها و داستانهای گاهی متناقض آمیخته شدهاست.
نکته مهم و جالب این حمام این بود که تنها بایک شمع گرم میشد.
حمام شیخبهایی با راز نامکشوف خود یعنی گرم شدن منبع حمام با شمعی که همواره روشن بوده، تبلور هنر معماری و ذهن خلاق ایرانیان در طراحی بناها است؛ موضوعی که سالها ذهن دانشمندان جهان را مشغول کرد.
به گزارش خبرنگار مهر، شیخ بهایی از بزرگ ترین دانشمندان عصر صفوی است که در علوم فلسفه، منطق، هیئت و ریاضیات تبحر داشت و مجموعه تالیفاتی که از او بر جای مانده در حدود ۸۸ کتاب و رساله است.وی که بنا بر وصیت خود در جوار مرقد مطهر حضرت علی بن موسی الرضا (ع) دفن شده، در میان عموم مردم به مهارت در ریاضی و معماری و مهندسی معروف بوده است.
معماری مسجد امام اصفهان و مهندسی حصار نجف، ساخت ساعت آفتابی در حرم امام رضا (ع) و مهمتر از همه ساخت بنایی که سالها ذهن ایرانیان و جهانیان را مشغول کرد از شاخصترین اقدامات مهندسی و معماری است که به شیخبهایی نسبت دادهاند.
راز گرم شدن مخزن حمام شیخ بهایی تنها با یک شمع ؛
اما معمای دیگر این حمام این است که چگونه یک شمع میتواند یک مخزن آب را گرم کند؟
در سالهای اخیر یک مخترع مشهدی پس از ۳۰۰ سال با شبیه سازی حمام شیخ بهایی احتمال دیگری مطرح کرد.
علیاصغر برهمند، رئیس انجمن مخترعان خراسان رضوی و طراح شبیه سازی حمام شیخ بهایی مدعی شد که منبع آب این گرمابه از طلا بوده و با توجه به این که طلا رساناترین فلز انتقال گرما است با حرارت کم انرژی زیادی تولید و آب منبع گرم میشده است.
در طرح شبیه سازی شده به علت دسترسی نداشتن به طلا از مس استفاده شده که در حمام منازل هم قابل استفاده است و موجب صرفه جویی ۳۰ درصدی در مصرف سوخت میشود.
این اثر پژوهشی که به تایید انجمن مخترعان خراسان رضوی رسیده موفق به کسب دو نشان طلای سوئیس در سال ۲۰۰۶ و مدال طلای مسکو ۲۰۰۷ شده است.