شیراز همیشه برای ما مظهر شعر و ادب و تاریخ بوده و زادگاه بزرگانی چون حافظ شیرازی و سعدی و زیارتگاه مذهبی مهمی چون شاهچراغ می باشد که سبب شده از لحاظ تاریخی و گردشگری و هم یکی از اماکن مذهبی و زیارتی برای همسفران تور شیراز باشد . در بیشتر مواقع مسافران تور شیراز که تمایل به سفر به این شهر را دارند شیراز را به طوری کلی می شناسند و از خیلی از مسائل جزئی از قبیل اقتصاد و فرهنگ و هنر و درآمد و لهجه صحیح شهر اطلاعات چندانی ندارند .ازین رو بر آن شدیم تا برای آشنایی بیشتر شما همسفران تور شیراز این مقاله را تحریر و آماده کردیم ، خواهشمندیم جهت مطالعه با ما همراه باشید .
فرهنگ و هنر شیراز
شهر شیراز به شهر شعر در ایران معروف است. از میان شاعرهای بانویِ معروف ایران میتوان از جهانملک خاتون که در شیراز میزیسته نام برد. شیراز به شهر شعر، شراب، باغ و گل و بلبل معروف است. باغ در فرهنگ ایرانیان از جایگاه ویژهای برخوردار است و شیراز از قدیم به داشتن باغهای بسیار و زیبا مشهور بودهاست. شیراز از دوران باستان باغهای انگور فراوانی داشته و همین باعث شهرت جهانی شراب شیراز در دنیا شدهاست. امروزه بیشتر باغهای این شهر در شمال غرب آن و در مناطق قصردشت، کشن، چمران و معالیآباد واقع شدهاند. تعدادی از باغهای شیراز از لحاظ تاریخی بسیار حایز اهمیت هستند و بهعنوان مراکز مهم گردشگری بهشمار میآیند. از معروفترین این باغها میتوان به باغ ارم، باغ عفیفآباد، باغ دلگشا و باغ جهاننما اشاره نمود.
شهر شیراز در بین سالهای ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۷ محل برگزاری جشن هنر شیراز بود. این جشنواره در زمان خود بزرگترین رویداد فرهنگی در نوع خود در سطح جهان بود. این رویداد با هدف تشویق هنرهای سنتی ایران و بالا بردن استانداردهای فرهنگی ایران تشکیل شدهبود. همچنین این رویداد محلی بود برای گرد آمدن بزرگترین هنرمندان سنتی و مدرن ایران و سراسر دنیا در رشتههای مختلف هنری.مردم شیراز به میهمان نوازی مشهور هستند؛ مردم شیراز بیشتر اوقات خود را به تفریح و سرگرمی میپردازند. کمتر به فکر عاقبت اندیشی و پسانداز هستند. این هم از جمله ضربالمثلهای شیرازیها است که صد تومان در میآورند و دویست تومان میخورند، و عاشق یک سایه درختی و یک زیر انداز و یک قلیان هستند. البته ناگفته نماند که از نظر فرهنگ و دانش اگر بیشتر از جاهای دیگر نباشد کمتر نیستند. شیراز به برکت بزرگانی همچون ملاصدرا، حافظ و سعدی از لحاظ ادب و فرهنگ و به برکت وجود شاهچراغ از بار مذهبی بالایی برخوردار هستند. شیراز به دارالعلم و شهرراز معروف است. در قرن ۱۳ میلادی شیراز مرکزی پیشرو در علم و هنر بود. به خاطر تشویق حاکمان و وجود دانشمندان و هنرمندان این شهر توسط جغرافی دانان قدیمی دارالعلم نامیده میشد.
زبان مردم شیراز
زبان مردم شیراز فارسی است ولی با تفاوت لهجه و این شیوه سخن گفتن در طرز بیان و شیرینی و شیوایی آن مورد توجه مردم سایر نقاط ایران است.شیرینی گفتار مردم شیراز در سخن سخنوران آن نیز نمود یافته است.تا جایی که سعدی و حافظ با ابن زبان شهرت جهانی یافته اند و حتی بعضی زبان و ادب فارسی امروز را زبان سعدی میدانند نه تنها ادیبان و سخنوران به شیرینی و فصاحت کلام شهره اند،بلکه مردم عامی این خطه در تخفیف کلمات و اداءجملات هر شنونده ای را به وجد می آورند.ادوارد براون لهجه شیرازی ها را یکی از خالص ترین و خوش آهنگ ترین لهجه های ایران می داند.لارنس لاکهارت ،آهنگ و لحن صدای شیرازی را بسیار دلنشین می داند. شیرازی ها سعی دارند در درست تلفظ کردن واژه های عربی و فارسی دارند.بنابراین تلفظ آنها اغلب مورد تقلیدو استشهاد قرار می گیرد.شیرازی ها به جای ضمیر اشاره «آن»از تلفظ «اُو»استفاده می کنند ویا حرکت «آ»در «را»علامت مفعولی میگردد و تبدیل به او میشود.مانند :کتاب را اوردی؟تبدیل به کتابو آوردی؟ می شود و یا برای معرفه کردن اشیاء و اشخاص حرکت «آ»تبدیل به «او»می گردد.کتاب،کتاب،کاسه،کاسو و در اشخاص و آقا،آقو،کاکا،کاکو. در شیراز هنوز مردم محله های قدیمی تر بیشتر به لهجه شیرازی سخن می گویند تا بقیه مردم مثلا:لهجه کسبه و اهالی دروازه سعدی ،لب آب،دروازه قصاب خانه،دروازه شاه داعی الله و…تفاوت آشکاری با لهجه اهالی و کسبه نقاط دیگر شهر دارد.
اقتصاد شیراز
در طول تاریخ این شهر، شیراز به واسطه مرکزیت نسبیاش در منطقه زاگرس جنوبی و واقع بودن در یک منطقه به نسبت حاصلخیز به محل طبیعی برای مبادلات محلی کالا بین کشاورزان و یکجانشینان و عشایری مانند قشقایی تبدیل گشته بود. همچنین این شهر در مسیر راههای تجاری داخل ایران به بنادر جنوب مانند بوشهر بودهاست که این نقش با احداث شبکه راهآهن به بنادر دیگر ایران کمرنگ شدهاست. مرکزیت ادارای و نظامی این شهر نیز باعث رونق شهر در طول تاریخ بودهاست. در دهههای اخیر این صنعت گردشگری به رونق این شهر افزودهاست.شهرک صنعتی بزرگ شیراز صنایع کوچک و بزرگ بسیاری را در خود جای دادهاست. شیراز جایگاه بودن کارخانجات الکترونیکی متعددی از جمله صنایع مخابراتی و الکترونیک ایران (صاایران)، زیمنس، ITMC و تکصا میباشد. صنایع فناوری اطلاعات از بزرگترین صنایع این شهر بهشمار میرود که با شهرهای بزرگی در زمینهٔ تبادل صنایع فناوری اطلاعات در جهان مانند مونیخ و برلین (در زمینهٔ کارخانجات زیمنس) در ارتباط میباشد.کشاورزی همواره بخش مهمی از اقتصاد شیراز و حومهٔ آن بودهاست که دلیل آن فراوانی آب در این منطقه نسبت به بیابانهای اطراف است. تولیدات کشاورزی این شهرستان عبارتاند از: انگور، نارنج، خرمالو، ازگیل، شلیل، انار و گندم. این شهر در تولید فرش و گل نیز معروف است. از صنایع دستی این شهر میتوان به خاتم کاری، معرقکاری، قالیبافی و منبتکاری اشاره کرد.
منطقه ويژه اقتصادي شيراز با ارتفاع 1460 مترا ز سطح دريا در جنوب شرقي اين شهر در جاده شيراز - فسا، كيلومتر 4جاده انحرافي نيروگاه سيكل تركيبي واقع شده است.منطقه ويژه اقتصادي شيراز زير نظر مركز امور مناطق آزاد و ويژه اقتصادي ) تحت نظارت مستقيم رياست جمهوري( در 1300 هكتار از اراضي دشت قره باغ كه از شمال به مستثنيات پلاك2190 ، از مشرق به جاده اصلي نيروگاه و زه كش آب، از جنوب به اراضي پلاك 2187 )سنجاقك( و اراضي پلاك 2188 اساملو و از غرب به پلاك 2200)محمودآباد) محصور شده است.اين منطقه به 6 فاز )فاز اول: با وسعت 130 هكتار، فاز دوم: 170 هكتار، فاز سوم: 290 هكتار، فاز چهارم: 180 هكتار، فاز پنجم: 230 هكتار و فاز ششم: 300 هکتار ( تقسيم بندي شده است.كليه زير ساختهاي فازا ول و دوم از جمله: آب، برق، گاز، تلفن، فيبر نوري، روشنايي معابر، محوطه سازي، آسفالت، فضاي سبز، باسكول، ساختمان اداري گمرك، محوطه انبار با مساحت 17 هکتار(21000 متر مربع انبار سرپوشیده و 12000 متر مربع انبار کانتینری روباز)، ديواركشي، آتش نشاني و سر درب ورودي مهياست و زيرساخت هاي فاز سوم و چهارم در حال اجراست.همچنين نزديكي به شهر شيراز و واقع شدن در مجاورت فرودگاه بين المللي شيراز و خط راه آهن پيش بيني شده، موجب ارجحيت اين مناطق كشور گرديده و استقرار نيروهاي پليس منطقه و دوربين هاي مدار بسته منجر به ايجاد امنيت مناسب در منطقه شده است در نقشه اجرايي منطقه، مراكز تفريحي - ورزشي، فرهنگي، نمايشگاه، پارك و فضاي سبز، بيمارستان، هتل، ترمينال، بانكها، پمپ بنزين، رستوران و بناهاي مسكوني پيش بيني شده است.